Letná výzva pre mamky: Prečo vôbec?

5 hlavných dôvodov prečo by mamka mala chodievať behať (časť 1.)

Napísala Vik / o behu a materstve / 17. Júl 2015

Úvod do bežeckej série nájdete v tomto článku. Ale prečo vôbec behať? Prečo sa umárať, keď aj tak už vlastne beháte od momentu zobudenia do (opakovaných) momentov zaspávania? A nemáte toho na hlave už dosť?

Áno, máte. Čím viac detí, tým viac zodpovednosti a tým viac mentálnej energie potrebnej na zdravé zvládnutie dňa. A ak ste už aj pracujúce ženy, ešte raz toľko.

A práve preto, ženy.

Všetky najpoužívanejšie mechanizmy v našich životoch blikajú, pípajú alebo prípadne divne smrdia, keď potrebujú údržbu. Len my  sa prekonávame, nespíme, udržiavame. Pritom sme srdcom našich domovov, a o to viac je potrebné, aby sme boli zdravé, tlak aj tep na správnych číslach. Sme srdcom našich domovov, musíme byť fit!

Navyše, 30 minút trikrát denne nikoho z vašej rodiny o rozum nepripraví, naozaj.

Takže, poďme pekne po poradí.

5 dôvodov, prečo by mamky mali chodievať behať. 

letná výzva pre maminky_1

1. Lebo mamky si zvyčajne myslia, že potrebujú schudnúť.

Pravdou je, že mamky chcú väčšinou čosi zo seba zmizíkovať. Najčastejšie bruško, stehná alebo boky. (U mňa bruško. Tiež stehná. Boky.) Mnoho som tu popísala o porovnávaní, a táto snaha o schudnutie nie je vždy založená na pravde, častejšie skôr na strachoch, rozličných zážitkoch a nepríjemných spomienkach.

Ale ak aj nechceme zmizíkovať, máme nejaký ten kus odevu, ktorý by sme si chceli obliecť, avšak už to nejde. Ja som tiež mala jedny tmavomodré rifle vo veľkosti Ha-ha-ha, v ktorých som mala super zadok – teda, ak ma netrápilo, že ich vpredu neviem zapnúť.

Nuž a pravdou je aj to, že ak mamky začnú behávať, tak po čase nie iba vojdú do tých tmavomodrých riflí, ony do nich vkĺznu. Vcucnú sa do nich s takou ľahkosťou s akou do striekačky natiahnete detský sirup proti bolesti. Beh je jednoducho najefektívnejšia forma chudnutia: nejestvuje asi aktivita, kde za 25 minút fučania a potenia toľko spálite. Beh je dokonca taký fajný, že spaľujete viac ešte aj po tom, čo ste dobehli. Na toto bolo robených niekoľko výskumov a pri jednom z najväčších, ktorý porovnával chudnutie počas bežeckých a rýchlochôdzových tréningov sa ukázalo, že spaľovanie po behu, teda v čase odpočinku, bolo vyššie než po rýchlej chôdzi. Predpokladá sa teda, že beh zvyšuje celkový výdaj energie, a teda aj po aktivite.

2. Lebo bez ohľadu na chudnutie sa z nás stávajú zdravší ľudia.

Bez ohľadu na chudnutie začnete byť jednoducho zdravšie. Začnete lepšie jesť. Začnete lepšie piť. Dokonca začnete lepšie spávať, verte mi. Budete sa v tých tmavomodrých rifliach prechádzať po obchoďáku (no dobre, pomedzi ihriská) a bude vám jedno, že máte zadok ako osemnástka – pretože sa budete cítiť tak dobre ako už dávno nie, počas voľných aj tréningových dní.

Začnete vnímať priepastný rozdiel medzi túžbou schudnúť a túžbou byť zdravá. Budete sa dívať okolo seba a bude vám srdce trhať z toho, čo dnes  duše dokážu urobiť pre zbytočné a zle nasmerované túžby.

3. Lebo budete učiť svoje deti.

Áno, jedna vec je, že budete učiť svoje deti, že raz za čas mama potrebuje vybehnúť von. Budete ich tiež učiť, že pohyb patrí k životu a je potrebné si naň vyhradiť čas. Budete ich učiť zdravo jesť a zdravo piť. To všetko sú dobré, trvanlivé veci.

Avšak budete ich učiť, že túžba schudnúť a túžba byť zdravým nie je to isté.  Budete modelovať ich budúcu mienku o sebe samých, a budete tiež stavať obranný val pred tým blatom, na ktoré narazia jedného dňa, keď si uvedomia samých seba, opačné pohlavie a komplikácie s tým spojené.

4. Lebo sa stanete odolnejšou mamou – a budete vychovávať odolnejšie deti.

Byť zdravšia a pevnejšia – to áno. A byť celkovo odolnejšia mentálne aj citovo – trikrát áno! A práve to sa deje v procese toho ako smerujete k bežeckému cieľu či už je ním 5K alebo polmaratón. Začať s nejakým projektom a neprestať aj keď sa nechce a nie je práve príjemný je jedna z najväčších lekcií.

Ak sa vašim cieľom stane napríklad zabehnúť 5 kilometrov za najbližších 10 týždňov, bude si to vyžadovať nasledovné:

  • nájsť na to v kalendári 3x v týždni 25 minút a potom to dodržať
  • po behu dať prať smradľavé prádlo a nezabudnúť ho 2 dni v práčke
  • uistiť sa deň/noc/hodinu vopred, že viem kde mám všetky bežecké kusy a prekutrať miesta kam mi ich deti schovávajú
  • nenechať sa odradiť faktom, že deti mi čorkli fľašu 15 minút pred výbehom (špeciálna bežecká fľaša, milujú z nej piť)
  • nenechať sa odradiť faktom, že neviem nájsť nejaký kus oblečenia 10 minút pred výbehom (odporúčam mať dve bežecké podprdy, nie jednu) (a je celkom dobre možné, že som niekoľkokrát nešla behať len preto, lebo som kompletne oblečená a vystrojená nevedela nájsť čelenku do vlasov) 
  • nenechať sa odradiť faktom, že prvý kilometer celé telo kričí o pomoc
  • ani faktom, že sú behy, pri ktorých sa zdá, že bežím s gaučom na chrbte
  • rohovým a rozťahovacím gaučom
  • hore schodmi
  • sedemnásť poschodí
  • po týždňovej hladovke

A čo dostávajú vaše deti, kým toto všetko sledujú v priebehu niekoľkých týždňov a stále znova, to sa nedá obsiahnuť. Učia sa cieľom, prehrám, odpúšťaniu. Túžba po zlepšení, svalovka, prekonávanie, stratené čelenky, znechutenie, zase odhodlanie, svalovka, znovu túžba, znovu prekonávanie. Zakrúžkovaný dátum v kalendári. Šťastie v tvári napriek tomu, že po dobehnutí len ležíte na zemi a lapete po dychu. Učia sa ako byť voči sebe nároční a láskaví zároveň. 

#mamabolabehat

5. Lebo sú také  dni. 

Sú také dni v materstve, že by ste najradšej len vyšli von a bežali preč.

Tak to vtedy robím ja – bežím a na hodinkách mi naskakuje čas a vzdialenosť. Bežím, bežím preč od kriku a vyliatych nočníkov, a keď sa mi po pätnástich minútach začínajú vyplavovať endorfíny, spomínam si, že bez nich neviem žiť. Keď sa vraciam, neviem sa ich dočkať. Vrhnú sa na mňa, nedajú mi vyzliecť sa, nedajú mi zamknúť sa v sprche, zase je krik. Nezmenilo sa nič.

Ale toto tam vonku, nohy na zemi jedna pred druhú, fľaša na pravej ruke a v zadnom vrecku cinkajúce kľúče – to bolo medzi mnou a Bohom. Možno ešte medzi mnou a Zuzkou – blondínkou, mnou a Ľudkou či Mirkou, mnou a mojim mužom, a v skutočnosti to bola modlitba za moje deti, za odpustenie, za posilnenie. Za lásku.

 

___
Takže vitajte v sérii o behaní maminiek. Aby ste nezmeškali ďalšie časti (a už budú vychádzať pravidelne, sľubujem), prihláste sa na odber Minútkovníka, ktorý vás upozorní na vždy novú časť série.

Keďže som sa zaviazala, že začínam skutočne poctivo trénovať, v pravom stĺpci na blogu nájdete widget aplikácie Strava, ktorú používam na zaznamenávanie svojich behov. Môžete nakuknúť, skontrolovať či som bola behať, a pripomenúť si, že v tom nie ste samé. Môžete sa do Stravy pridať, a pridať si tam mňa. Navzájom si potom môžete potľapkať po ramene a oceniť sa. Ste na Instagrame? Pridaje foto s tagom #mamabolabehat.

Celá séria je nasledovná (a úvod je tuto):

  1. Prečo vôbec behať alebo Nemám toho, prepytujem, na hlave dosť?
  2. Najdôležitejší kus výbavy – a nie, nie sú to topánky.
  3. Ako začať alebo V živote som nebehala /mám x kíl naviac / kolená mám v keli /a prečo sa na mňa všetci dívajú?
  4. Čo si mám obuť?
  5. No a ostatné somarinky na úvod.

A ešte vás pozývam na jeden starší článok o behu a začiatočníkoch, a o praktických otázkach, ktorý som napísala minulý rok pre úplne iný blog. Nájdete v ňom už teraz mnoho odpovedí. Ďakujem za váš čas!


Oslovilo vás to? 4 komentáre.

4 komentáre

Tak to je jedna parádna motivácia!
Myslím, že aj odporkyne behania sa minimálne zastavia a podumajú, veľmi pekný post. Veľmi pekný.

Veronika - 17. júl 2015 19:01 - Odpovedzte

    Vďaka, dievča, vďaka!

    Vik - 21. júl 2015 18:58 - Odpovedzte

jooooj, nemozem to citat, lebo revem. za poslednych 5 mesiacov je sport a beh ako vyplavovanie endorfinov moje jedine potesenie, myslim ako MOJE, pre mna. Ale mam pocit, ze uz mi to asi nestaci a beham stale viac a dalej, ale je mi velmi smutno aj tak. no nic, na ten polmaraton som sa teda prihlasila.

Jarus - 17. august 2015 22:06 - Odpovedzte

    Jaruš, môj bol preč iba štyri dni…neviem si predstaviť tvoju situáciu. Och dievča, len vydrž behať. O chvíľu je po mesiaci. Stískam ťa.
    A polmaraton, budem tvoj pacer. Chceš?

    Vik - 18. august 2015 16:30 - Odpovedzte

Nechajte nám, prosím, svoj odkaz.