SWIEJKO_1a

Čo s deťmi keď prší – vysávanie

Napísala Vik / hry a kadejaké aktivity / 17. Feb 2014

Nechať ich pratať. A blbnúť.

Ak sa na to pozrieme takto, tak ich radšej pekne odložím ku Krtkovi, nech vyčkajú, kým je povysávané, a nech neprekážajú. Avšak pravdou je, že v hre sú jemná a hrubá motorika. Práve preto všade počuť ako veľmi je pohyb pre deti dôležitý.

Dokázať uchopiť hadicu od vysávača obomi rukami, hýbať ňou dopredu a dozadu, presúvať sa z koberca a udržať rovnováhu na šmykľavej plávačke, to je toľko podnetov pre hrubú motoriku, že mozoček sa krúti na plné obrátky (a šanca je, že pôjde aj skôr spať).

benvysava

Naše škvŕňa je jačadlo jačavé, takže keď zapnem vysávač, musím jej ho hneď dať, veľmi sa ho dožaduje. Ja teda popri nej postávam, radujem sa z rozvoja hrubej motoriky, a – čakám. Možno to vaše škvŕňa bude vedieť vyčkať, kým koberec neprebehnete najprv vy, ale tuto naozaj nie sú žiadne pravidlá. (Aj keď z bezpečnostných dôvodov neodporúčam vysávanie so zubnou kefkou v ústach. Len u nás, nuž, nevydalo.)

zojavysava

Našej nadšenie zvyčajne trvá tri-štyri minúty. Teším sa s ňou, tlieskam jej, skáčeme spolu (ďalšia motorické cvičenie). Popri tom, nezabúdajme, kladieme základy mnohých iných vecí: ona prispieva svojou troškou a je užitočná, ja ju (a aj seba) učím, že si tú trošku vážim, prejavujem jej vďaku, ona sa následne cíti dôležitá. Toto všetko teraz kladie základy jej charakteru. Venujem jej tiež pozitívnu pozornosť, a niet lepšieho lepidla na vzťahy detí a rodičov ako je práve pozitívna pozornosť. Deti, ktorým sa jej dostáva veľa a na pravidelnej báze, sú omnoho ochotnejšie spolupracovať aj tam, kde sa im už veľmi nechce, napríklad keď nastane jedného dňa čas na skutočné povysávanie vlastnej izby. Skúste teda najbližšiu pomoc vašich detvákov vnímať práve v tomto svetle, vo svetle precvičovania všetkých svalov ich minitelíčok, vo svetle toho ako kladiete tehlu ku tehličke k ich budúcnosti. Uvidíte, že v sebe nájdete o dosť viac trpezlivosti – a smiechu – než inokedy.

Keď je povysávané a moja duša trochu viac na pokoji, deti si spokojne ulovia niečo, čo by mne ani vo sne nenapadlo, a pokračujú vo svojom tréningu. Ak sa predtým dobre vyvysávali, tak sú voči sebe navzájom veľmi milé, a pomáhajú si. Mňa sú ochotné nechať chvíľku bokom. Síce len na pár minút, ale aj tie stačia na nemé a neprítomné pozeranie z okna, ktoré tak krásne občerství.

hello

Takže, do vysavánia, priatelia!


Oslovilo vás to? Pridajte komentár.

Nechajte nám, prosím, svoj odkaz.